Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Καλό ταξίδι!


«Μόνο στην Κύπρο γίνονται αυτά». Αυτή είναι μια κλασσική ατάκα όσων θέλουν να παραπονεθούν για τα κακώς έχοντα στο νησί. Ταυτόχρονα διάφορα επίθετα χρησιμοποιούνται από Κύπριους για να περιγράψουν τους Κυπρίους ως κοινωνική ομάδα. Αμπάλατοι, αγράμματοι, χώρκατοι , είναι μόνο μερικά από αυτά. Μια άλλη χιλιοειπωμένη κουβέντα είναι η εξής: «Ουφ, βαρέθηκα μες την Κύπρο.». Σε όλους αυτούς εισηγούμαι να πάρουν τις βαλίτσες τους και να πάνε στο καλό (τώρα με τις αεροπορικές εταιρείες ευκαιρίας τα εισιτήρια είναι πάμφθηνα).

Κακά υπάρχουν στο τόπο μας, όπως υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν και πολλά καλά όμως, που μόνο όταν αποβάλουμε τον αρχοντοχωριάτισμό και την ξενομανία που μας διακατέχει, μπορούμε να δούμε. Όποιοι έχουν όρεξη να κάνουν κάτι για να αλλάξουν αρνητικές καταστάσεις, ας πιάσουν δουλειά. Οι υπόλοιποι ας την κάνουν για τις ουτοπίες τις οποίες αναπολούν και να μας αφήσουν.

Όταν κάποιος απαξιώνει την Κύπρο και τους ανθρώπους της συζητώντας το με γνωστούς και φίλους, μικρό το κακό. Όπως ένας έφηβος που ανακαλύπτει τον μοναχικό έρωτα, δεν ενοχλεί κανένα. Όταν όμως με αυτή τη στάση κάποιοι ζητούν χώρο στα ράδια, τις τηλεοράσεις και τα έντυπα, τότε μιλούμε για βιασμό την νοημοσύνης μας και το πράγμα καταντά επικίνδυνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: